Kaarna – Terveyspalvelut

Masennus on yleinen mielenterveysongelma, joka voi vaikuttaa merkittävästi henkilön elämänlaatuun.

Masennus voi ilmetä monin eri tavoin, ja sen oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Masennus voi vaikuttaa henkilön kykyyn toimia normaalisti ja saattaa vaikuttaa henkilön sosiaalisiin suhteisiin ja työkykyyn.

Masennuksen syntyyn on hyvin monia syitä: sekä synnynnäinen alttius, että erityisesti kasvun ja kehityksen vaiheissa koetut vuorovaikutukselliset puutteet ja traumakokemukset, voivat olla taustalla. Myös yksilöä laajemmat yhteiskunnalliset, yhteisölliset ja ekologiset tekijät kuten ympäristöuhat voivat olla osatekijöitä masennuksen synnyssä.

Masennuksen hoitoon on olemassa monia eri hoitomuotoja, joista yksi tehokkaista hoitomuodoista on psykoterapia. Psykoterapian tarkoituksena on auttaa henkilöä käsittelemään masennusta ja sen oireita. Psykoterapia voi auttaa henkilöä oppimaan uusia tapoja olla yhteydessä itseensä ja tunteisiinsa, ja sitä kautta auttaa häntä löytämään keinoja selviytyä masennuksesta.

Eri psykoterapiamuodot lähestyvät masennusta erilaisista tulokulmista, ja hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää, että psykoterapeutti ja hänen työskentelytapansa tuntuvat juuri itselle sopivilta. Yhdelle voi sopia paremmin oireiden lieventymiseen tähtäävä hoito, toiselle oireiden syvempien syiden ymmärtäminen ja näiden yhteyksien löytymisen kautta voinnin paraneminen. Psykoterapian vaikuttavuudesta tiedetään, että tärkein tekijä hoitotuloksissa on hyvä yhteistyösuhde asiakkaan ja psykoterapeutin välillä.

On tärkeää muistaa, että psykoterapian tehokkuus voi vaihdella henkilöstä toiseen. Jotkut ihmiset saattavat hyötyä enemmän toisesta hoitomuodosta kuin toisesta. On myös mahdollista, että henkilö tarvitsee yhdistelmähoidon, joka sisältää sekä psykoterapiaa että lääkehoitoa. Lisäksi on tärkeää muistaa, että masennuksen hoito on monimutkainen prosessi, joka voi vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä. On tärkeää löytää hoitomuoto, joka sopii henkilön yksilöllisiin tarpeisiin ja auttaa häntä selviytymään masennuksesta. Lyhytpsykoterapiassa hoidetaan aina lieviä tai kohtalaisia masennustiloja – vaikeat mielenterveysongelmat edellyttävät useimmiten lääkärin arviota ja pitkäkestoisempaa hoitoa.

Mikäli koet että sinulla tai läheiselläsi voisi olla hyötyä lyhytpsykoterapiasta, kannustamme tutustumaan psykoterapeutteihimme viereisestä linkistä, https://www.terveyskaarna.fi/psykoterapia/